Waar moet je op letten bij het laten plaatsen van kozijnen?

Overweeg je nieuwe kozijnen te laten plaatsen, kijk dan eens naar de volgende aandachtspunten die je kunnen helpen bij jouw keuze.

 

Vervanging

In sommige gevallen hoeft een kozijn niet in zijn geheel vervangen te worden en kan worden volstaan met het plaatsen van nieuw HR++ glas, of het vervangen van de draaiende delen. Hou wel rekening met het feit dat niet in alle kozijnen dubbel glas past i.v.m. de dikte.

 

Materiaalkeuze

Welke materialen ga je gebruiken bij het aanschaffen of vervangen van een kozijn. Kunststof kozijnen zijn misschien goedkoper in aanschaf dan aluminium kozijnen, maar past het materiaal bij de uitstraling van de woning. En wat te denken van houten kozijnen, deze zijn het goedkoopste in aanschaf maar vragen wel meer tijd aan onderhoud als het geschilderd moet worden. Daarnaast kan je kijken naar de isolatiewaarde per materiaalsoort.

 

Mocht je kiezen voor houten kozijnen, zorg er dan voor dat de kozijnen altijd 2 keer in de grondverf worden gezet voordat ze worden geplaatst. Bespreek daarna wie het aflakken voor zijn rekening neemt.

 

Functionele sluiting
Bij de kozijnkeuze moet je goed kijken naar de toepassing van het kozijn voor de desbetreffende ruimte. Een raam in een kozijn kan namelijk op diverse standen worden gezet. Zo zijn er draairamen, kiepramen en draai/kiepramen. Afhankelijk van de plaats waar het kozijn komt kan je voor een van deze type kiezen. Om de inbraakgevoeligheid te verminderen wordt er bij kiepramen ook vaak gekozen voor een vergrendeling tegen inbraak. Bij het installeren van nieuwe kozijnen moet verder goed worden gekeken naar een correcte aansluiting van draaiende delen van het kozijn en kieren en gaten tussen het glas en het raam.

 

Glaskeuze

Besparen op het juiste glas kan soms wel eens een verkeerde keuze zijn. HR++ glas zorgt voor een optimale isolatie en levert u op de lange termijn geld op.