Smartphone redder in nood?

Doordat er tegenwoordig heel veel mogelijk is met een smartphone en de mobiele abonnementen met internet betaalbaar zijn geworden, is onze mobiele telefoon een bijna onmisbare tool geworden. Je kunt online bijvoorbeeld heel eenvoudig sim only abonnementen vergelijken met elkaar. We gebruiken hem allang niet alleen maar voor bellen maar het is een apparaat dat kan worden ingezet op vele fronten.

Noodoproep via de smartphone

In de meeste landen kan er met een mobiele telefoon altijd gebeld worden met het nationale alarmnummer, ongeacht het beltegoed of de abonnementsvorm. Bij ons in Nederland is dat het bekende 1-1-2-nummer. Dat nummer moet natuurlijk ook altijd gebeld kunnen worden, omdat het levens kan redden. Maar mocht je niet in staat zijn te bellen naar de alarmcentrale maar wel je smartphone aan hebben staan, dan kun je in de meeste gevallen wel getraceerd worden. Dat kan heel handig zijn, zelfs je leven redden. Als je bijvoorbeeld een trektocht door de bergen van Nieuw-Zeeland hebt gepland als ideale vakantiebestemming, dan is het aan te raden altijd eerst het alarmnummer van het land waar je op vakantie bent in je smartphone te zetten. Mocht er onderweg dan iets gebeuren, dan kun je snel het alarmnummer bellen zodat je zo snel mogelijk kan worden geholpen, wat het probleem ook mag zijn.

Traceren waar je je begeeft

Maar er zijn situaties waarbij je zelf niet (meer) kunt bellen met de alarmlijn, bijvoorbeeld als je gevallen bent en buiten westen bent geraakt. Als je dan je smartphone op stand-by hebt staan, dan is het in veel gevallen mogelijk om het toestel te traceren. Op die manier kunnen hulpverleners naar je op zoek gaan, zeker in onherbergzame gebieden kan dat je leven redden. Zorg ervoor dat onderweg je smartphone altijd aan staat en is opgeladen. Een extra accu meenemen is wat dat betreft verstandig, omdat je in onherbergzame gebieden natuurlijk niet overal je mobiele telefoon kunt opladen.

Vertel wat je gaat doen

Daarnaast is het altijd aan te raden om bekenden of familie te vertellen waar je gaat tracken en regelmatig even een teken van leven te geven, zo weten je relaties dat het goed gaat met je. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je om de twee uur even een sms’je stuurt of een WhatsApp berichtje. Ontvangen ze dan niets na twee uur, dan kunnen ze je bellen en stappen ondernemen, zoals het inschakelen van hulpverleners, want dan kan er dus iets aan de hand zijn.

Routeplanner kan handig zijn

Mocht je verdwalen dan is een routeplanner of gps-tracker op je smartphone ook altijd handig. Zo weet je waar je bent en waar je naar toe moet. Erg handig, want in een uitgestrekt bos lijkt alles op een gegeven moment op elkaar en weet je echt niet meer waar je bent. In ieder geval kan je smartphone een ware vriend in nood voor je zijn.